Farul Comisiei Europene a Dunării


Categorie: Altele
Perioada: 1870
Importanta: A
Cod LMI: TL-II-m-A-06023
Adresa: Str. II 43
Localitate: oraş SULINA
Judet: Tulcea
Regiune: Dobrogea

Imagini

Farul Comisiei Europene a Dunării Farul Comisiei Europene a Dunării Farul Comisiei Europene a Dunării

Imagini de arhiva

Farul Comisiei Europene a Dunării
 

Localizarea aproximativa, la nivel de localitate


Descrieri/Comentarii

emilia / 27-Aug-2009

Construit la inceputul secolului al XIX-lea, pe malul drept al Dunarii si la 2,5 km distanta de malul actual al Marii Negre, Farul din Sulina apartinea Administratiei Generale a Farurilor din Imperiul Otoman, care concesiona asigurarea functionarii si intretinerii lui unor societati particulare, obtinand in schimb un procentaj din incasarile provenite din taxele achitate de navele care beneficiau de serviciile sale.
La 1 aprilie 1878 Farul din Sulina este predat Comisiunii Europene a Dunarii, careia ii revenea din acel moment, sarcina de a-l administra, intretine si repara.
Turnul circular alb, are inaltimea de 21,33 metri. Cupola verde de deasupra adaposteste mecanismul de iluminat ce produce o lumina fixa alba, de ordinul 2, vizibila la 15 mile marine distanta. Initial iluminatul se realiza cu felinare cu ulei, iar din 1910-1911 a fost introdus iluminatul electric. In jurul cupolei era amenajata o platforma pe care se putea circula. Pentru ca navigatorii sa cunoasca adancimea apei pe canalul Sulina, pe fatada dinspre mare a platformei exista un panou mare pe care se putrea citi adancimea indicata in picioare engleze.
In jurul farului s-au construit locuinte pentru personal si depozite necesare functionarii complexului.
In perioada 1995-1997 constructia a fost restaurata de Ministerul Culturii si Cultelor, iar in anul 2003 a intrat in administrarea Institutului de Cercetari Eco-Muzeale Tulcea, care a amenajat aici un muzeu.
(dupa pliantul "Muzeul Farul din Sulina" - text Madalina Ciocoiu)